2016. január 15., péntek

Karfiol tócsni liszt nélkül



Pár napja figyeltem fel erre a nagyszerű receptre a Facebook-on :) Mivel baromira szeretem a tócsnit (vagy lepcsánka) és krumplival készítve nem éppen diétás,így hát eldöntöttem,hogy karfiolból próbálom meg :) Na és a végeredmény...hmmm :) nagggyon finom :)

Paleo és IR diétába is tökéletesen beilleszthető.

Az eredeti recept itt található. Picit módosítottam rajta.
Minden hozzávalót pontosan mértem egyrészt,hogy dokumentálni tudjam,másrészt a tápérték miatt.

Hozzávalók:

700 gr karfiol (ez már tisztított és reszelt állapotban volt ennyi)
2 db L tojás (120 gr volt héj nélkül)
Fél kávéskanál őrölt bors
2 teáskanál só
1 kávéskanál Lucullus fokhagyma granulátum
2 csapott evőkanál (10 gr) útifűmaghéj (nem a liszt állagú hanem a héj)
A recept írt még reszelt vöröshagymát,de én nem tettem bele mert így is nagyon intenzív volt az illata és az íze.

Először is a karfiolt megtisztítottam leveleitől,megmostam,rózsáira szedtem és lereszeltem nagy lyukú reszelőn.Nekem vagy egy elektromos daráló többféle betéttel és azzal pikk-pakk le volt darálva.
Majd hozzáadtam az útifűmaghéj kivételével mindent.Ezt azért nem tettem hozzá,mert a recept nem írta,de mivel a só miatt levet eresztett a karfiol így indokoltnak véltem,hogy teszek hozzá,nem akartam lisztet tenni.De nyugodtan hozzá lehet tenni egyszerre mindent a karfiolhoz.Állni hagytam kb fél órát,hogy az útifűmaghéj felszívja a nedvességet.
Majd egy jó minőségű serpenyőben (azért kell a jó minőség mert minimális zsiradékkal sütjük és le ne égjen) kb bab nagyságú (nem lóbab :)) ) kókuszzsírt olvasztottam fel és halmokat tettem a serpenyőbe,ellapogattam kb kisujjnyi vastagra.Mikor az alja megsült akkor egy sült fordító lapáttal megfordítottam.
Zsírt többször nem kell hozzá adni,nem fog leégni.

Tejföllel,vagy fokhagymás tejföllel is lehet tálalni,de akkor már nem lesz Paleo és tejmentes sem.

100 gr kész étel tartalmaz:

48,4 kalória
3,8 gr fehérje
3,7 gr szénhidrát
1,85 gr zsír









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése