2015. január 27., kedd

Zsömlék



A kenyerek bejegyzésben összefoglaltam 1-2 dolgot,ide nem írom le újra :)
Zsömle készítésnél az a lényeg (legalábbis szerintem,de mindenkinek más a véleménye),hogy jobb ha formában készül ,mert az nélkül ellaposodhat ,mert lágy a tészta.Tömörebb tésztával viszont másnapra nekem kemény volt a zsömle.Így én inkább maradok a jól bevált formáknál.
A fémet itt is olajozom és rizsliszttel szórom be.A szilikont nem kell.

Először a szárazanyagokat összekeverem alaposan,a szárított élesztőt nem kell futtatni az is mehet a száraz alapanyagokhoz (ha frissel dolgozunk akkor azt futtassuk fel a víz egy részével és a cukorral) majd a a vizet és az olajat is tegyük bele.Kézi habverő dagasztó spiráljával dolgozzuk ki a tésztát.Olyan lesz az állaga mint a nokedli tészta.Vizes vagy olajos kanállal vegyünk tésztát a vizes vagy olajos tenyerünkbe,és formázzunk belőle egy "labdát". Rakjuk a formába.
Kelesszük a tésztát,én ilyenkor télen a radiátorra szoktam tenni,kb egy órára ,de ez függ a helyiség hőfokától is,volt már hogy csak fél órát kelt.Nyáron a nagy melegben is hamarabb kel,tehát ránézésre szoktam általában.Kb duplája legyen.Majd olajjal megkenjük a tetejét és 180 fokos előmelegített sütőben kb 25-30 percig sütjük.

Zsömle 1. 

20 dkg Schar B
5 dkg Beiker
100 ml tej és 150 ml víz
1 tk só

1 tk cukor
fél csomag szárított vagy 10 g friss élesztő
3 ek olaj


Ez a forma 9 cm átmérőjű és 6 db zsömle lesz ebből az adagból.



Zsömle 2.

12,5 dkg Schar B
12,5 dkg Glutenix alfa mix
100 ml tej és 150 ml víz
1 tk só

1 tk cukor
fél csomag szárított vagy 10 g friss élesztő
3 ek olaj




Zsömle 3.

15 dkg Schar B
10 dkg Beiker
100 ml tej és 150 ml víz
1 tk só

1 tk cukor
fél csomag szárított vagy 10 g friss élesztő
3 ek olaj





Zsömle 4.

10 dkg Schar B
10 dkg Beiker

10 dkg Schar mix it! universal
300 ml tej
1 tk só

1 tk cukor
fél csomag szárított vagy 10 g friss élesztő
3 ek olaj




Zsömle 5.

10 dkg Farmo LP Low protein liszt
15 dkg Schar mix it! universal liszt
15 g burgonyapehely
1/2 cs szárított élesztő
1 tk cukor
1 tk só
2 ek olaj
250 ml meleg víz




Zsömle 6.

8 dkg Schar B
8 dkg Beiker

8 dkg Glutenex barna magvas lisztkeverék
240 ml víz
1 tk só

1 tk cukor
fél csomag szárított vagy 10 g friss élesztő
3 ek olaj


 


Zsömle 7.

Ez a szilikon forma is 9 cm átmérőjű.
20 dkg Nutri free mix per pane
5 dkg Nutri free mix per pane fibra +
250 ml víz

10 gr burgonyapehely
1 tk só

1 tk cukor
fél csomag szárított vagy 10 g friss élesztő
3 ek olaj





 Forma nélkül,de a recept ugyanaz



Zsömle 8.


5 dkg Beiker liszt
8 dkg Farmo LP Low protein liszt
2 dkg Schar Brot mix Dunkel (magvas lisztkeverék)
10 dkg Schar mix it! universal liszt
15 g burgonyapehely
1/2 cs szárított élesztő
2 tk cukor
1 tk só
3 ek olaj
250 ml meleg víz

Most ezek a zsömik hamburgerhez készültek.
Hamburger recept itt nálam: http://pbetti30.blogspot.hu/2015/02/hamburger.html




Zsömle 9.

3 dkg Schar Brot Mix Dunkel liszt
2 dkg Hajdinaliszt
5 dkg Farmo LP Low protein liszt
15 dkg Nutri free mix per pane liszt
1 dkg burgonyakeményítő
fél csomag szárított élesztő vagy 10 gr friss
250 ml meleg víz
4 ek kókuszolaj
1 tk só
1 tk cukor







2 megjegyzés: